Готвенето е в ход...

Питки от активирани ръжени зърна с квас

10 броя х 100 гр в готов вид / 1 кг хляб

Продукти:

Ръж зърна                          - 400 гр

Вода                                     - 300 гр ( + вода за накисване на ръжта)

Сол                                        - 10 гр

Квас                                      - 200 гр

Пшеничен „ Грахам“      - 300 гр

Приготвяне:

Ръжта се накисва във вода за 12 часа. Преди приготвяне се изплаква и отцежда. Блендира се с водата ( 300 гр ) и солта. Прехвърля се в купа, добавят се квасът и брашното и се забърква тесто ( Не се меси дълго, само колкото да се получи хомогенна смес. Получава се меко и лепкаво тесто! ). Купата се покрива с найлонов плик или стреч фолио и се прибира в хладилник. Втасва 24 часа при температура 4-5С. Втасалото тесто увеличава обемът си 1:1,5!
Готовото, ферментирало  тесто се премесва, както е в купата. С мокри ръце се прави топче 120 гр и се поставя в алуминиева ( еднократна ) или силиконова формичка за печене. Процедурата се повтаря до изчерпване на тестото. Формичките се поставят в тава и без да втасват отново! се поставят в предварително загрята на 230С фурна. Пекат се 10 минути, след което температурата се намалява на 180С и се пекат за още 25 минути.
Готовите питки се изваждат върху решетка и се покриват с чиста кърпа, за да омекнат. При първа възможност се изваждат от формичките, за да не се овлажняват отдолу.

Забележка: за да се намали залепването на питките ( отнася се за алуминиевите формички ) има две възможности – или формите се намазват с мазнина, или преди поставяне на топчето тесто в тях, дъното му се топва в брашно.

section-6f2b43e
тесто преди втаснане

Така изглежда тестото преди да втаса.

втасало тесто

Така изглежда втасалото тесто.

хлебче преди печене

Така изглежда хлебчето преди печене.

https://plantacracia.com/wp-content/uploads/2022/05/изпечено-хлебче-300x200.jpg

Така изглежда изпечената питка

Оставете коментар: