Готвенето е в ход...

ЖИТНА ВОДА ( РЕДЖУВЕЛАК )

https://plantacracia.com/wp-content/uploads/2022/05/rajuvelak-300x200.jpg

Житната вода е жива напитка, богата на ензими, дрожди и млечнокисели бактерии. Приготвя се от накиснати във вода зърна от житни растения ( пшеница, ръж, овес, ечемик, лимец ), които се оставят да ферментират за 2-3 дни на стайна температура.
Ето и моята рецепта и начин на приготвяне ( обикновено използвам лимец за приготвянето и.
Необходимите продукти за 300 мл житна вода:
Сурови зърна от лимец - 70 гр
Изворна вода - 600 мл ( 300 мл за предварителното накисване плюс още 300мл, в която ще ферментират )
Начин на приготвяне:
Лимецът се изплаква хубаво и се поставя в 300 мл от водата да се накисне за една нощ ( 12 часа ).
След това се изплаква хубаво ( водата от кисненето се изхвърля!) и се поставя в останалото количество вода ( 300 мл ) на стайна температура за 48 часа. ( Времето за ферментация зависи от околната температура. Ако е ниска този срок може да е по дълъг. Готовата напитка има мирис на дрожди, леко кисел вкус и на повърхността се образува млечна пяна ). След изтичане на този срок прибираме и житото с водата в хладилника. Всеки ден разбъркваме, отливаме 100 мл от старата вода и добавяме нови 100 мл хладка. Житната вода с накиснатият лимец можем да съхраняваме в хладилник и да консумираме до 3-4 седмици. Отлятата вода можем да пием или да използваме в кулинарията.
Тъй като не се имам за експерт по здравословно хранене няма да се спирам на ползите за здравето от житната вода, а ще ви дам приложения в кулинарията. Аз я използвам за приготвяне на домашна боза, ядкови „кисели млека“ и сирена, а също и смутита, където замества киселият вкус на лимон например.

Оставете коментар: